Topologiska fasövergångar

Sug på den ni….och försök förklara vad det innebär 🙂

Tittade igår på SVT där de intervjuade Nobelpristagarna i fysik 2016. Männen (!) får dela på priset för just den här upptäckten; Topologiska fasövergångar.De försökte förklara upptäckten med bullar, bagels och kringlor 🙂

Vanliga fasövergångar i ett material där det går mellan fast-flytande-gas (inte nödvändigtvis i den här ordningen) förstår jag, och många med mig. Men igår när jag väldigt koncentrerat försökte hänga med i resonemanget om vad den här ”gamla” upptäckten egentligen är blev jag lite förvirrad. Jag hängde med på att ett ämne kan bli supraflytande vid extremt låga temperaturer. Men sedan försvann jag från banan, när de började diskutera spinnet i kanterna som uppstår då elektronerna delar på sig…öhhhh…??

Hur som helst så funderar jag på vad en kvantdator är? Tydligen kan den här upptäckten utveckla dessa datorer som är unika på det sättet att de inte störs av sin omgivning. Men eftersom de topologiska fasövergångarna endast uppstår vid extremt låga temperaturer, typ absoluta nollpunkten, så kan jag inte riktigt se hur detta kan bli möjligt. Ska företags stora kontorslandskap ersättas av gigantiska frysrum? Kanske ett modernt Winter Wonderland 🙂

Jag ger upp för tillfället med att försöka förstå och koncentrerar mig på min dag.

Ha en härlig torsdag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s