Nollvektorn i tomrummet

Rubriken är precis så oförståelig som den låter, i alla fall för mig….

Rubriken är hämtad från en uppgift jag hade när jag pluggade till lärare på Växjö Universitet. Läraren tyckte att vi studenter skulle bestämma nollvektorn i tomrummet. Hur knas är inte det? Jag vet vad en vektor är, att den har en storlek och en riktning. Jag vet också vad ett rum är, att det har tre dimensioner. Men hur i helskotta ska man kunna rita ut något som inte finns i … ja, i ett rum som inte heller finns????

Min hjärna var just då lika tom som rummet nollvektorn skulle placeras i. Jag gick efter föreläsning för att hitta professorn för att fråga om han kunde förklara lite närmre för mig vad uppgiften handlade om. Fick ett drygt svar:

– förstår du inte uppgiften, kanske du inte ska läsa kursen.

Öhhh…jag trodde att man gick i skola/högskola/universitet för att just LÄRA sig. Men det tyckte inte den här gubben. Tänk om jag skulle säga så till mina elever;

Elev: Anette, jag förstår inte hur jag ska räkna ut den här konstruktionens totala tröghetsmoment.

Jag: Då kanske du är på fel program.

Nä, den där matematikprofessorn var minsann på fel plats. Jag bytte kurs till ”Matematikens historia”. Oj, jag glömde säga vad kursen hette som detta handlade om, den hette ”Diskret matematik”. Jag brukar säga att den var så diskret att jag aldrig lyckades upptäcka den 🙂

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s