Missbruk

Kom precis hem från jobbet, ja…jag slutar tidigt på måndagar 🙂 och brukar då sätta mig med en kopp kaffe och scrolla igenom facebook för att se vad som hänt under dagen.

Fastnar för ett inlägg från SVT där det är en intervju med Per Holknekt och alkolism. Har du ett alkoholberoende är det ju bara (!) att avstå från alkohol för att på så sätt bli fri från beroendet. Enkel matematik kan man ju tycka, och så är det ju med de flesta missbruk…bara avstå från substansen så blir du fri. Men så lätt är det faktiskt inte, det är inte lätt att vinna över de djupt liggande biologiska orsakerna som triggar vårt behov.

 

Vi människor har ett väldigt sinnrikt belöningssystem i hjärnan. Vi har utrustats med detta för att vi ska tycka att det är härligt att ha sex (reproduktion), härligt att äta och dricka (överlevnad), härligt att anstränga sig fysiskt och motionera (kroppen funkar bäst). Allt detta för att man som individ och art ska överleva. När vi äter, dricker, motionerar och har sex njuter vi. Dopamin frigörs när belöningscentrat aktiveras. Dopaminet flödar ut genom nervtrådarna i hjärnan och stimulerar särskilda receptorer på andra nervceller och vi känner njutning.

Allt är ju toppen så långt, men nu kommer man till de farliga substanserna som gör en beroende. Som alkohol, nikotin och olika droger. Dessa ämnen utlöser dopamin i mycket större skala och känslan av njutning blir så mycket större, och så småningom vill man återuppleva den lustfyllda känslan. Det är därför det är så svårt att sluta med dessa substanser, men inte omöjligt.

Det svåraste missbruket enligt mig måste ju vara att vara matmissbrukare. Den här ”substansen” går ju inte bara att välja bort. Man måste ju äta för att överleva. Det är som om en alkolist ska dricka ”lite”, en narkoman ta ”lite” knark eller som jag: bara röka EN cigg.

Klapp på axeln till alla som på något sätt lyckats göra sig fria från sina missbruk och lurat hjärnan ❤

namnlos-design-27

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s