Tröghetsmoment & fjärde dimensionen

Idag under en lektion i konstruktionsberäkningar märkte jag att en elev satt och tittade på tavlan där jag skrivit och räknat under genomgången. Eleven hade ett väldigt tankfullt uttryck, så jag blev nyfiken på vad eleven funderade på. Elevens funderingar ledde till att vi diskuterade Einsteins begrepp ”rumtid”.

Genomgången jag haft var för kroppars tröghetsmoment, deras motstånd att böja sig för en yttre kraft. Enheten vi opererar med är längdenhet upphöjt med 4. Eleven är medveten om att till exempel m står för en längd, m2 står för en area, m3 står för en volym men vad är då m

I rummet har vi bara 3 dimensioner, Einstein införde begrepept rumtid där då tiden är vår fjärde dimension. Men hur vi kan applicera tiden som den fjärde dimensionen i tröghetsmoment vet jag bara inte hur man ska förklara. Men det blev helt klart en intressant diskussion 🙂

Om det är någon av er läsare som har en bra förklaring till detta så är ni hjärligt välkomna att höra av er ❤

 

 

1 kommentar

  1. Det finns ingen given förklaring för tröghetens existens, den accepteras axiomatiskt. En hypotes är att den samlade roterande massan av himlakroppar i universum ger upphov till en ”basgravitation” vilket resulterar i tröghet. Man håller idag på att konstruera experiment för att falsifiera (ej validera!! Läs Popper) denna hypotes.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s