Lussekattens historia

Har idag bakat, både traditionella lussekatter och en ny poppig lussebullevariant med fyllning av vit chocklad…sockerchocksvarning

namnlos-design-20

Så klart började jag fundera på var namnet ”lussekatt” kommer ifrån och varför det ska vara gula bullar. Bara att öpnna upp en ny flik och googla runt, och här kommer nu historien om bakverkets namn (fri tolkning):

Det finns två spår att följa om man ska tro allt man läser på nätet, då vår sed att fira Lucia inte är helt glasklar.

Lussekatterna tros enligt Jan-Öyvind Swahn (”Fråga Lund-profilen) haft sin motsvarighet i de djävulskakor (som skulle hålla Lucifer borta) som Sankt Nikolaus delade ut till snälla och flitiga barn. Hade barnen däremot varit olydiga och stygga kom djävulen i skepnad av en katt och gav barnen smisk. När hans roll togs över av Kinken-Jes (en vitklädd kvinna med ljuskrans kring håret) fortsatte hon att dela ut bakverken.

Man färgsatte bakverken med saffran för att göra dem solgula, ytterligare ett sätt att hålla mörkret och djävulen på avstånd då denne är ljusskygg. Formen på bröden hade ofta formen av ett kors. Seden med att baka dessa bakverk spred sig allt mer och på 1800-talet började man benämna dem lussekatter.

Ett litet avslutande tips: baka inte sockerbullsvarianten…mycket godare med vanliga lussekatter 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s