Attiraljer, snuskhummer & trenchcoat

Jag har alltid gillat ord och är intresserad av ord och särskilt på deras ursprung, var ordet kommer ifrån. Jag är en ord-junkie 🙂 Ordet junkie är engelskt och betyder rätt och slätt missbrukare, men ordet missbrukare har ju en negativ innebörd och att vara en ord-junkie är för mig inget negativt. Däremot kan ord missbrukas, eller brukas på ett sådant sätt att vi kan få vår vilja igenom genom att kombinera ihop ord till meningar som tilltalar vårt inre. Denna form att behärska orden för att få lyssnar som håller med dig kallas retorik, och det är en förmåga som få besitter. Tyvärr har det genom historien varit fel sorts människor som haft förmågan.

Sedan finns det ett talesätt att ”pennan är mäktigare än svärdet”, att behärska ord ses som något kraftfullt och positivt och inte alls som ett missbruk. Men de som behärskar orden är ju ord-junkies. Det blir en paradox 🙂

En del av oss har svårt för vissa ord, orden ekar illa i huvudet och vi kanske associerar dem med något annat vi inte tycker om. Jag vet en person som avskyr ordet attiraljer, varför vet jag inte. Jag tycker ordet ligger bra i munnen och på tungan 🙂

Sedan kan man ju undra var ordet snuskhummer kommer ifrån. Vad jag vet så är väl inte humrar särskilt snuskiga??? Hummer anses väl också vara en lyxig och delikat maträtt, så varför den förknipas ihop med ett negativt ord kan ju låte oförklarigt, och jag ska leta under dagen efter en förklaring.

Däremot är ordet trenchcoat lättare att härleda. Under 1:a värlskriget fick soldaterna gräva skyttegravar som heter trenchcoat på engelska, och då kom rocken som soldaterna bar att kallas just trenchcoat. Så nu vet ni det, om ni inte redan visste detta 🙂

namnlos-design-12 Julklappstips för personer som jag 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s