10 saker jag skulle göra om jag var turist i Värnamo

Eftersom jag bott i Värnamo hela livet (förutom mina 4 första år som tillbringades i Ohs) måste jag ju vara proppfull av tips på vad man kan göra som turist i Värnamo, så att lista 10  att göra är väl lätt som en plätt 🙂

1 En tur till Apladalen står nog överst på listan. Vi kan skatta oss lyckliga som har en sådan här vacker grönskande oas mitt i stan. Jag skulle testa på drängastenarna, mata getterna, läsa på alla skyltar på de gamla stugorna och sedan ta en god fika på Kaffestugan.

2 Efter en god fika skulle jag bege mig till Bruno Mattsons center som bara ligger en stenkast (vem kan kasta en sten så långt???) från Apladalen.

3 Eftersom jag nu är inne på det konstnärliga så styr jag nu kosan mot Vandalorum, och hoppas det pågår en utställning som tilltalar min konstnärliga ådra

4 Nu får det vara nog med lugna sinnliga aktiviteter, nu måste barnet i mig få sina behov tillgodosedda. Då får det bli en tur till High Chaparral (hmmm, detta hör ju till Gnosjö kommun men jag tycker det får räknas in iaf ) där jag ska köpa mig en pickadoll och åka tåg, titta på westernshow och allt som finns att se och uppleva

5 Nu är jag nog lite trött i huvudet och behöver en stillsam fridfull upplevelse så när jag ska ta mig tillbaka till Värnamo gör jag ett stopp på Store Mosse (OBS! Gnosjö kommun även här) för att ta en härlig promenad på spångarna, klättra upp i fågeltornet och speja ut över mossen med min lilla kikare

6 Kanske känner jag mig lite hungrig men ändå pigg i kroppen, så jag handlar mig lite picknickmat och tar mig sedan till Prostsjöns camping för att hyra en kanot och paddla Lagan ner till Osudden. Här äter jag och solar en stund, kanske tar jag mig ett litet dopp också.

7 Jag paddlar tillbaka för att lämna in kanoten och sedan får jag låna en cykel. Nu cyklar jag upp till Borgen och tar mig runt i de olika MTB-spåren som finns kvar efter SM.

8 Cykeln har jag fortfarande kvar så nu cyklar jag ut till Åminne bruk för att få en guidad tur på bruket av en duktig sommarjobbande elev. Därefter går jag ner till den lilla båthamnen för en stunds filosoferande. Tar inte så lång stund förrän jag är inbegripen i ett samtal med en ny bekantskap (i Åminne träffar man trevligt folk) och innan jag vet ordet av är jag ute på Vidöstern för att åka vattenskidor (allt kan hända i Åminne 😉 )

9 Nu laddar jag ner en app som kommer ta mig runt till olika ställen i bygden. På varje stopp får jag veta vad som hänt på platsen, men jag får även en ledtråd på stället som ska leda mig till nästa stopp. Jag får mig en tur i det mörka Värnamo.

10 Jag avslutar mitt turistande genom att bege mig till platsen som det har diskuterats vitt, brett och hätskt under flera års tid. Det stället måste ju vara något i hästväg om människor har ägnat det så mycket energi. Jag avslutar på Gummifabriken 🙂

Det här var inte lätt kan jag lova, vad skulle du rekomendera en turist att göra i vårt vackra Värnamo?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s